poniedziałek, 3 lutego 2014

Delikatny krem z malinami i płatkami owsianymi

Składniki:
  • 30 g masła
  • 40 g cukru
  • 120 g płatków owsianych
  • 200 g truskawkowego serka homogenizowanego
  • 1 opakowanie śmietany Śnieżka lub 150 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki miodu
  • 250 g malin (świeże lub mrożone)

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik. Masło roztopić z cukrem w małym rondelku i stopniowo, ciągle mieszając, dodawać płatki owsiane. Wylać na niewielką blachę i piec 15 min (po 7 min zamieszać), aż płatki się nieco zrumienią. Przełożyć na talerz i pozostawić do ostygnięcia. 

Przygotować krem. Serek roztrzepać na gładką masę, ubić śmietankę i połączyć z serkiem i miodem. 

Krem nałożyć do osobnych miseczek, przykryć przypieczonymi płatkami. Na wierzch ułożyć maliny. Jeśli maliny są świeże, obtoczyć w cukrze pudrze i polać miodem według uznania. 



Brak komentarzy: