niedziela, 9 lutego 2014

Zupa cebulowa z groszkiem ptysiowym


Składniki:

  • 0,5 kg cebuli
  • 1,5 l wody
  • 2 łyżki cebuli granulowanej
  • 1 kostka rosołowa
  • sól
  • pieprz
  • 20 dkg startego sera żółtego
  • łyżkę margaryny
  • groszek ptysiowy
Wykonanie:

 Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na roztopionej margarynie, pod koniec dodajemy cebulę granulowaną. 

 Wodę zagotowujemy w garnku, wrzucamy kostkę rosołową i podsmażoną cebulę. Gotujemy na małym ogniu ok 15 min.

Zupę miksujemy i doprawiamy do smaku.

Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Zupę podajemy z startym serem i groszkiem ptysiowym.




1 komentarz:

Adam pisze...

Jadłem już taką zupę i polecam smaczna bardzo :)