Pomocne porady




Zabrakło Wam proszku do pieczenia?
Przypaliliście  pieczeń?
Przesoliliście zupę?
Co zrobić? Jak zaradzić? Czym zastąpić? Ratunku!

W kuchni czasem dobre rady się przydają. Tutejsze posty będą zbiorem tanich, prostych i sprawdzonych rozwiązań z zakresu przechowywania i przygotowywania żywności Niektóre możecie doskonale znać ,ale z pewnością znajdziecie tutaj takie o ,których wcześniej nie słyszeliście.


                                                          Przesolona zupa
1Sposób:
Uratujesz przesoloną zupę , dodając do niej białko z jednego lub dwóch jaj. Ścinające się białko wchłonie nadmiar soli. potem możesz przecedzić zupę przez sito , żeby była klarowna. Mętny rosół też można przecedzić.

2 Sposób:
Jeśli zupa jest za słona wrzuć do niej dwa surowe ziemniaki pokrojone w ćwiartki i zagotuj. Pod koniec gotowania wyjmij ziemniaki , a przekonasz się , że wchłonęły  nadmiar soli.

                                                          Skorupka do zupy
Aby rosół był klarowny  , wrzuć do niego czystą skorupkę jaja.Pamiętaj też , że rosół nie powinien się gotować, lecz tylko naciągać.

                                                          Mdły rosół
Jeśli zdarzyło Ci się zrobić niezbyt smaczny rosół , dodaj do niego trochę grubo siekanego mięsa i zagotuj.

                                                         Chleb do przypalonego sosu
Nigdy nie mieszaj przypalonego sosu albo zapiekanki, bo zepsujesz w ten sposób smak całej potrawy.
Przełóż nie przypaloną część do innego naczynia i dodaj do niej kawałek suchego chleba albo surowy ziemniak, które likwidują smak przypalenizny.

                                                       Parówki nie pękają
Oto sposób żeby nie pękały parówki podczas gotowania: zagotuj wodę, zmniejsz ogień i wlej  do wrzątku trochę mleka. Włóż parówki do wrzątku i trzymaj na małym ogniu dopóki się nie zagrzeją, nie dopuszczając do ich zagotowania.
                                                     Chrupiąca kiełbasa
Jeśli podczas pieczenia posypiesz kiełbasę odrobiną cukru, będzie wyjątkowo smaczna i chrupiąca.

Brak komentarzy: