wtorek, 4 lutego 2014

Gruszka na jabłkowej pierzynce

Składniki:

  • 5 średniej wielkości jabłek 
  • 4 łyżki miodu
  • 1 opakowanie śmietany Śnieżka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sok z cytryny
  • 4 gruszki
  • 3 łyżki klarowanego masła

Wykonanie:

Jabłka pieczemy do miękkości w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Kiedy lekko przestygną, obieramy i przecieramy przez sito, skrapiając sokiem z cytryny.
Mieszamy z miodem i wkładamy do lodówki.

Ubijamy śmietanę i cały czas ubijając dodajemy mus jabłkowy, doprawiamy cynamonem. Gotową pierzynkę  wkładamy do lodówki.

Obieramy gruszki, kroimy na cząstki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Następnie przesmażamy na klarowanym maśle z odrobiną miodu. Schłodzony mus jabłkowy serwujemy z ciepłymi gruszkami.


Brak komentarzy: