wtorek, 18 lutego 2014

Rogaliki "Mam Nadzienie"

Składniki:


  • 1/2 kg mąki
  • 2 jajka
  • kostka margaryny
  • 4 dkg drożdży 
  • 1 łyżka cukru
  • cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki mleka
  • krem czekoladowy lub dżem na nadzienie
Wykonanie:

 W ciepłym mleku rozprowadzić drożdże. 
 Mąkę, sól, jajko, cukier wymieszać z roztopioną margaryną.
 Dodać drożdże z mlekiem.

 Wyrobić ciasto i uformować kulę.
 Włożyć do zimnej wody na ok godzinę, aż ciasto wypłynie.
 Następnie dokładnie wyrobić dodając jeszcze trochę mąki.

 Podzielić na sześć części, każdą rozwałkować tak, by powstało koło, a następnie pokroić na 8-12 trójkątów.
 Na trójkąty nałożyć nadzienie i zwinąć od szerszej do węższej strony. 

 Rogaliki posmarować rozkłóconym jajkiem.

 Piec w temperaturze 180 stopni ok 30 min.

 Gotowe rogaliki polewamy lukrem i posypujemy cukiereczkami.


1 komentarz:

Meg pisze...

Rogaliki mają nadzienie, a ja MAM ogromną ochotę je spałaszować ;)