środa, 22 stycznia 2014

Kopytka z gulaszem warzywnym

Kopytka

Składniki:

50 dag ziemniaków ugotowanych
2 jajka
3 szklanki mąki tortowej
4 łyżki oleju

Przygotowanie:

Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać jajka, dodać mąkę, doprawić solą i dokładnie wyrobić masę, tak żeby nie przyklejała się do rąk. Z ciasta uformować wałki i pokroić je na kawałki ok. 2 cm grubości. Kopytka włożyć na wrzątek z dodatkiem soli i łyżki oleju. Odcedzić, gdy wypłyną na wierzch.


Gulasz warzywny

Składniki:

1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 duże marchewki
1 mała pietruszka
kawałek selera
2 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
sól
pieprz
1 łyżeczka vegety

Przygotowanie:

Warzywa obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy cebulę, rozdrobniony czosnek. Następnie dodajemy starte warzywa, mieszamy, doprawiamy solem i pieprzem. Dusimy pod przykryciem 10-15 minut. Doprawiamy liśćmi laurowymi, zielem angielskim, vegetą i dusimy 15 minut, co jakiś czas mieszając.

Na talerz wykładamy ugotowane kopytka. Na nie kładziemy przygotowany gulasz warzywny.

SMACZNEGO!!!




Brak komentarzy: