niedziela, 23 lutego 2014

Fast food po mojemu :) surówka, frytki i kawałek rybki

RYBY to najbardziej wartościowy artykuł spożywczy! W porównaniu z mięsem, nawet tłuste ryby są niskokaloryczne i zdrowe.
RYBY NA STAŁE POWINNY ZAGOŚCIĆ W NASZYM JADŁOSPISIE!

Składniki: (na 4 porcje)

Frytki:

  • 6 dużych ziemniaków
  • 1 litr oleju rzepakowego
Surówka:
  • 30 dkg kiszonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 1 mała cebula
  • sól 
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru
Ryba:
  • 4 filety twojej ulubionej ryby (mintaj, panga, miruna)
  • jajko
  • mąka
  • bułka tarta
  • przyprawa do ryb
  • olej do smażenia
Wykonanie:

 Ziemniaki obrać i pokroić, smażyć na złoty kolor.

 Kapustę odsączyć i lekko posiekać.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Surówkę przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, polać olejem\.
Wszystko dokładnie wymieszać.

 Filet oprószyć przyprawą do ryb. Odstawić na ok 20 minut.
Jajko rozkłócić. Rybę obtoczyć w mące, następnie w jajku i bułce tartej.
Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.

PAMIĘTAJ ! Kupuj rybę, a nie lód !




Brak komentarzy: