niedziela, 9 lutego 2014

Gumiklejzy czyli kluski śląskie z tartymi ziemniakami

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 25 dag startych ziemniaków (na drobnych oczkach)
  • 1 jajko
  • 25 dag mąki ziemniaczanej
  • sól
  • łyżka masła

Przygotowanie:
Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki zmielić w maszynce lub przetrzeć przez praskę. Starte ziemniaki dobrze odsączyć ( np przez ścierkę), połączyć z pozostałymi ziemniakami. Mąkę przesiać, wysypać na stolnice, dodać masę ziemniaczaną, jajko,  masło. Dobrze wyrobić. Formować okrągłe kluski z dziurką w środku. Kłaść do wrzącej wody, gotować 5 minut od chwili, gdy kluski wypłyną.


Na zdjęciu gumiklejzy (ciemniejsze) podane obok tradycyjnych śląskich klusek, modrej kapusty i rolady.

Brak komentarzy: