niedziela, 8 marca 2015

Marchewkowe kopytka

Składniki:
600 g  marchewek
300 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki masła
2 łyżki bułki tartej
1/2 pęczka koperku
sól
pieprz

Marchewki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Następnie odcedzić, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Można lekko odcisnąć wodę z marchewki. Do rozdrobnionej marchewki stopniowo dodawać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i posiekany koperek. Całość doprawić solą oraz pieprzem. Zagnieść ciasto, po czym uformować z niego wałek, lekko spłaszczyć i pokroić na plasterki.

W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Do wrzątku wkładać kopytka. Gotować ok. 3 min od wypłynięcia na powierzchnię. Następnie wyjmować łyżką cedzakową.  Na patelni rozpuścić masło, po czym dodać bułkę tartą. Całość podsmażyć. Kopytka podawać polane bułką tartą.


2 komentarze:

Ania_S pisze...

Nie pamiętam, kiedy ostatni raz jadłam zwyczajne kopytka, a marchewkowych to nigdy w życiu. Wyglądają przepysznie :)

gin pisze...

Genialny pomysł, koniecznie muszę wypróbować przepis :)