poniedziałek, 3 lutego 2014

Orzechowe naleśniki


Składniki:
  • 4 jajka
  • 120 ml mleka 
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g posiekanych orzechów
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
Wykonanie:

Jajka ubić z mlekiem i cukrem na lekką puszystą masę. Stopniowo dodawać orzechy, mąkę, proszek do pieczenia i sól. zmiksować na gładkie, jednolite ciasto. 

Rozgrzać patelnię. Na patelnię wlewać 2 łyżki ciasta i przechylać patelnię tak, by cienka warstwa ciasta pokryła całe dno. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron.

Przed podaniem, naleśniki polać miodem lub posypać cukrem pudrem.



RADA

!Jeśli naleśniki podczas smażenia przywierają do patelni, to znaczy, że jest ona słabo nagrzana. Warto też do ciasta naleśnikowego dodać łyżkę oleju lub roztopione masło (dobrze ostudzone).!

3 komentarze:

Unknown pisze...

Bardzo zależy mi na Waszych opiniach. Komentarze mile widziane :)

Poezja Smaku pisze...

Śliczna jabłuszkowa ozdoba!

Gosia pisze...

Pycha, z dodatkiem orzechów jeszcze nie robiłam, ale robiłam wczoraj czekoladowe z bananami(,kuchnia lidla,), również pyszne :)