środa, 12 lutego 2014

Kurczak w cieście francuskim

                                                        



Składniki:
250g ciasta francuskiego
1 jajko
Farsz:
350g gotowanego kurczaka
250g pieczarek
1 por
2 ząbki czosnku
1 cebula
60g masła
2 łyżki mąki
300 ml mleka
1 łyżka świeżych listków tymianku a jak nie to 1  łyżeczka suszonych

Najpierw trzeba nagrzać piekarnik do temp 200 stopni. Obieramy i zgniatamy czosnek. Obraną cebulę kroimy w  plasterki. Oczyszczamy również pora i kroimy go w  plasterki. Roztapiamy w  rondlu  masło i dodajemy te trzy składniki. Dusimy do momentu zmięknięcia warzyw.Pieczarki oczyszczamy kroimy na pół i dodajemy je do  składników znajdujących się w rondlu a potem dusimy aż do momentu puszczenia soku przez pieczarki. Kiedy pieczarki puszczą sok dodajemy mąkę i podgrzewamy minutę. Następnie zdejmujemy naczynie z ognia i stopniowo wlewamy mleko. Cały czas mieszamy  , aby powstał  gładki sos.
Mięso z kurczaka kroimy na małe kawałki a potem dodajemy do lekko przestudzonego sosu . Dodajemy również tymianek. Gotowy farsz  nakładamy do żaroodpornej formy o średnicy ok 23 cm.(Najlepiej okrągłej ale może być też inny kształt)
 Ciasto francuskie wałkujemy na oprószonym mąką blacie  na grubość 3 mm. Następnie ciasto  dajemy na wierzch farszu przykrywając go.Roztrzepujemy jajko i smarujemy nim ciasto. Potem
 nacinamy je nożem  tworząc ukośny  wzór kratki. Pieczemy  ok 35 minut aż wierzch się zrumieni.

Smacznego;)

Brak komentarzy: