Składniki:
250g ciasta francuskiego
1 jajko
Farsz:
350g gotowanego kurczaka
250g pieczarek
1 por
2 ząbki czosnku
1 cebula
60g masła
2 łyżki mąki
300 ml mleka
1 łyżka świeżych listków tymianku a jak nie to 1 łyżeczka suszonych
Najpierw trzeba nagrzać piekarnik do temp 200 stopni. Obieramy i zgniatamy czosnek. Obraną cebulę kroimy w plasterki. Oczyszczamy również pora i kroimy go w plasterki. Roztapiamy w rondlu masło i dodajemy te trzy składniki. Dusimy do momentu zmięknięcia warzyw.Pieczarki oczyszczamy kroimy na pół i dodajemy je do składników znajdujących się w rondlu a potem dusimy aż do momentu puszczenia soku przez pieczarki. Kiedy pieczarki puszczą sok dodajemy mąkę i podgrzewamy minutę. Następnie zdejmujemy naczynie z ognia i stopniowo wlewamy mleko. Cały czas mieszamy , aby powstał gładki sos.
Mięso z kurczaka kroimy na małe kawałki a potem dodajemy do lekko przestudzonego sosu . Dodajemy również tymianek. Gotowy farsz nakładamy do żaroodpornej formy o średnicy ok 23 cm.(Najlepiej okrągłej ale może być też inny kształt)
Ciasto francuskie wałkujemy na oprószonym mąką blacie na grubość 3 mm. Następnie ciasto dajemy na wierzch farszu przykrywając go.Roztrzepujemy jajko i smarujemy nim ciasto. Potem
nacinamy je nożem tworząc ukośny wzór kratki. Pieczemy ok 35 minut aż wierzch się zrumieni.
Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz