- 5 średniej wielkości jabłek
- 4 łyżki miodu
- 1 opakowanie śmietany Śnieżka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sok z cytryny
- 4 gruszki
- 3 łyżki klarowanego masła
Wykonanie:
Jabłka pieczemy do miękkości w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Kiedy lekko przestygną, obieramy i przecieramy przez sito, skrapiając sokiem z cytryny.
Mieszamy z miodem i wkładamy do lodówki.
Ubijamy śmietanę i cały czas ubijając dodajemy mus jabłkowy, doprawiamy cynamonem. Gotową pierzynkę wkładamy do lodówki.
Obieramy gruszki, kroimy na cząstki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Następnie przesmażamy na klarowanym maśle z odrobiną miodu. Schłodzony mus jabłkowy serwujemy z ciepłymi gruszkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz