niedziela, 23 lutego 2014

Uczta mięsożercy :) czyli krokiety z mięsem

Składniki:

 Ciasto naleśnikowe:

  • 20 dkg mąki pszennej
  • 1/4 litra mleka
  • 1/4 litra wody
  • 2 jajka
  • szczypta soli
 Nadzienie:
  • 60 dkg ugotowanego mięsa
  •  2 średnie cebule
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:

 Jajka roztrzepać w mleku, dodać wodę, mąkę, sól. Wymieszać i smażyć naleśniki.

 Cebulę obrać, pokroić w kostkę i lekko podsmażyć.
Mięso wraz z cebulą zmielić w maszynce, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Jeśli nadzienie będzie za suche dodać trochę wywaru.

 Na naleśniki wykładać farsz i zawijać w rulon. Panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej, obsmażyć z obu stron na złoty kolor.




Brak komentarzy: