Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 25 dag startych ziemniaków (na drobnych oczkach)
- 1 jajko
- 25 dag mąki ziemniaczanej
- sól
- łyżka masła
Przygotowanie:
Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki zmielić w maszynce lub przetrzeć przez praskę. Starte ziemniaki dobrze odsączyć ( np przez ścierkę), połączyć z pozostałymi ziemniakami. Mąkę przesiać, wysypać na stolnice, dodać masę ziemniaczaną, jajko, masło. Dobrze wyrobić. Formować okrągłe kluski z dziurką w środku. Kłaść do wrzącej wody, gotować 5 minut od chwili, gdy kluski wypłyną.
Na zdjęciu gumiklejzy (ciemniejsze) podane obok tradycyjnych śląskich klusek, modrej kapusty i rolady.
Na zdjęciu gumiklejzy (ciemniejsze) podane obok tradycyjnych śląskich klusek, modrej kapusty i rolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz