poniedziałek, 17 lutego 2014

Kluski z niespodzianką czyli pyzy po mojemu

Składniki:

 Ciasto ziemniaczane:

  • 1 kg ziemniaków
  • ok 20 dkg mąki ziemniaczanej
  • jajko
  • 1 łyża masła
  • sól 
 Nadzienie:
  • 30- 40 gotowanego mięsa
  • średnia cebula
  • tłuszcz
  • sól 
  • pieprz
Sos:
  • pół litra wywaru
  • 30 dkg pieczarek
  • 2 łyżki maki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • czosnek w granulkach
Wykonanie:

 Ziemniaki obieramy, gotujemy, po ostygnięciu przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko, masło, wszystko razem dobrze wyrobić.

 Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczy na złoty kolor. Mięso zmielić razem z cebulą, doprawić do smaku, dokładnie wymieszać. Jeśli nadzienie jest za suche dodać wywar. 

Z ciasta formujemy małe placuszki, nakładamy farsz z mięsa, zlepiamy i formujemy małe kulki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju.

Pieczarki obieramy, kroimy w kosteczkę, podsmażamy. Łączymy z wywarem, zagęszczamy mąką, gotujemy. Doprawiamy do smaku.


Brak komentarzy: