Ciasto ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków
- ok 20 dkg mąki ziemniaczanej
- jajko
- 1 łyża masła
- sól
Nadzienie:
- 30- 40 gotowanego mięsa
- średnia cebula
- tłuszcz
- sól
- pieprz
Sos:
- pół litra wywaru
- 30 dkg pieczarek
- 2 łyżki maki pszennej
- sól
- pieprz
- czosnek w granulkach
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy, po ostygnięciu przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko, masło, wszystko razem dobrze wyrobić.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczy na złoty kolor. Mięso zmielić razem z cebulą, doprawić do smaku, dokładnie wymieszać. Jeśli nadzienie jest za suche dodać wywar.
Z ciasta formujemy małe placuszki, nakładamy farsz z mięsa, zlepiamy i formujemy małe kulki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
Pieczarki obieramy, kroimy w kosteczkę, podsmażamy. Łączymy z wywarem, zagęszczamy mąką, gotujemy. Doprawiamy do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz