RYBY to najbardziej wartościowy artykuł spożywczy! W porównaniu z mięsem, nawet tłuste ryby są niskokaloryczne i zdrowe.
RYBY NA STAŁE POWINNY ZAGOŚCIĆ W NASZYM JADŁOSPISIE!
Składniki: (na 4 porcje)
Frytki:
- 6 dużych ziemniaków
- 1 litr oleju rzepakowego
Surówka:
- 30 dkg kiszonej kapusty
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- 1 mała cebula
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru
Ryba:
- 4 filety twojej ulubionej ryby (mintaj, panga, miruna)
- jajko
- mąka
- bułka tarta
- przyprawa do ryb
- olej do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i pokroić, smażyć na złoty kolor.
Kapustę odsączyć i lekko posiekać.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Surówkę przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, polać olejem\.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Filet oprószyć przyprawą do ryb. Odstawić na ok 20 minut.
Jajko rozkłócić. Rybę obtoczyć w mące, następnie w jajku i bułce tartej.
Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.
PAMIĘTAJ ! Kupuj rybę, a nie lód !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz