niedziela, 23 lutego 2014

Są placki jest impreza ;) czyli placki ziemniaczane z gulaszem

Składniki:

 Placki ziemniaczane z szczypiorkiem:

  • 75 dkg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przesianej mąki ziemniaczanej
  • pęczek szczypiorku
  •  3 jajka
  • sól 
  • curry
  • tłuszcz do smażenia
Gulasz:
  • 70 dkg mięsa na gulasz ( np. karczek)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 litra wywaru
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • papryka w proszku
  • 2 łyżki mąki pszennej
Wykonanie:

 Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce.
Dodać mąkę ziemniaczaną i jajka, dobrze wymieszać.
Czosnek zmiażdżyć, szczypiorek posiekać, połączyć z ziemniakami.
Doprawić do smaku, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

 Mięso pokroić w kostkę, lekko oprószyć w mące, podsmażyć.
Mięso zalać wywarem, dodać liść laurowy, ziele angielskie i czosnek.
Dusić na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
Pod koniec zagęścić mąką, zagotować, doprawić do smaku.



Brak komentarzy: