Placki ziemniaczane z szczypiorkiem:
- 75 dkg ziemniaków
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki przesianej mąki ziemniaczanej
- pęczek szczypiorku
- 3 jajka
- sól
- curry
- tłuszcz do smażenia
Gulasz:
- 70 dkg mięsa na gulasz ( np. karczek)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 litra wywaru
- liść laurowy
- ziele angielskie
- papryka w proszku
- 2 łyżki mąki pszennej
Wykonanie:
Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce.
Dodać mąkę ziemniaczaną i jajka, dobrze wymieszać.
Czosnek zmiażdżyć, szczypiorek posiekać, połączyć z ziemniakami.
Doprawić do smaku, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Mięso pokroić w kostkę, lekko oprószyć w mące, podsmażyć.
Mięso zalać wywarem, dodać liść laurowy, ziele angielskie i czosnek.
Dusić na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
Pod koniec zagęścić mąką, zagotować, doprawić do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz