Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
1 jajko
1/2 płaskiej łyżeczki soli
ok. 1 szklanki letniej wody
jagody (mogą być mrożone, ze słoika, świeże)
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól i wodę. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić - ma być wolne.
Cisto podzielić na części, rozwałkować. Z ciasta wykrawać np. szklanką krążki.
Na krążkach ciasta ułożyć jagody, zlepić pierogi.
Gotowe pierogi wrzucić do gotującej się wody z dodatkiem soli i oleju (kluski się nie zlepią).
Gotować do momentu gdy ciasto na złączeniu stanie się miękkie.
Podawać polane sosem.
1/2 kg mąki pszennej
1 jajko
1/2 płaskiej łyżeczki soli
ok. 1 szklanki letniej wody
jagody (mogą być mrożone, ze słoika, świeże)
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól i wodę. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić - ma być wolne.
Cisto podzielić na części, rozwałkować. Z ciasta wykrawać np. szklanką krążki.
Na krążkach ciasta ułożyć jagody, zlepić pierogi.
Gotowe pierogi wrzucić do gotującej się wody z dodatkiem soli i oleju (kluski się nie zlepią).
Gotować do momentu gdy ciasto na złączeniu stanie się miękkie.
Podawać polane sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz