- 1/2 kg mąki
- 2 jajka
- kostka margaryny
- 4 dkg drożdży
- 1 łyżka cukru
- cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki mleka
- krem czekoladowy lub dżem na nadzienie
Wykonanie:
W ciepłym mleku rozprowadzić drożdże.
Mąkę, sól, jajko, cukier wymieszać z roztopioną margaryną.
Dodać drożdże z mlekiem.
Wyrobić ciasto i uformować kulę.
Włożyć do zimnej wody na ok godzinę, aż ciasto wypłynie.
Następnie dokładnie wyrobić dodając jeszcze trochę mąki.
Podzielić na sześć części, każdą rozwałkować tak, by powstało koło, a następnie pokroić na 8-12 trójkątów.
Na trójkąty nałożyć nadzienie i zwinąć od szerszej do węższej strony.
Rogaliki posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec w temperaturze 180 stopni ok 30 min.
Gotowe rogaliki polewamy lukrem i posypujemy cukiereczkami.
1 komentarz:
Rogaliki mają nadzienie, a ja MAM ogromną ochotę je spałaszować ;)
Prześlij komentarz