Składniki:
60-80 dag truskawek (świeże, mrożone lub z kompotu)
80 dag ziemniaków (najlepiej mączyste)
25 dag mąki pszennej
1 jajko
sól
kwaśna śmietana
bułka tarta
starte orzechy włoskie
Wykonanie:
Jeśli mamy mrożone truskawki, przełożyć na sito, by się rozmroziły.
Jeśli używamy truskawek z kompotu, należy je starannie odsączyć z soku.
Świerze truskawki należy dokładnie umyć.
Ziemniaki umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Gdy ostygną, obrać, zmielić lub przecisnąć przez praskę, połączyć z jajkiem, szczyptą soli i przesianą mąką, dokładnie wyrobić.
Z ciasta uformować wałek o średnicy ok. 3 cm, kroić na kawałki ok. 3 cm. Kawałki rozpłaszczyć na placuszki i układać na nich truskawki, posypać 1/2 łyżeczki cukru, sklejać dokładnie. Wrzucać na osolony wrzątek. Gdy wypłyną, gotować ok. 3 minuty, wyjąć łyżką cedzakową.
Bułkę tartą, posiekane orzechy zrumienić na patelni, polać gotowe kluseczki.
RADA:
Kluseczki podawać z śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem. Można je też ozdobić świeżymi owocami, listkiem mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz