Składniki:
Ciasto:
6 żółtek
10 dkg cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
19 dkg mąki
15 dkg margaryny
Beza:
6 białek
25 dkg cukru
10 dkg płatków migdałowych
Masa:
500 ml śmietany kremówki 30%
3 fix
2 łyżeczki cukru pudru
1 galaretka malinowa
1/2 kg mrożonych malin
Ciasto:
Żółtka z cukrem, margaryną zmiksować na puszystą masę, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Ciasto rozłożyć na dwie brytfanki wyłożone pergaminem i posmarować bezą. Piec ok. 20 min w temp 180C
Beza: Białka ubić z cukrem na sztywno. Rozłożyć na ciasto I i II i posypać płatkami migdałowymi.
Galaretkę rozpuścić w 1 1/2 szklanki wody. Lekko tężącą wymieszać z 1/2 kg malin.
Śmietanę ubić z cukrem i fix'em na sztywno.
Wyłożenie: placek-śmietana-maliny z galaretką-śmietana- placek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz