Ciasto:
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 1 szklanka mleka
- 20 dkg cukru pudru
- 20 dkg orzechów (w tym 1/2 szklanki orzechów mielonych)
- cukier waniliowy
- 2 kostki masła
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu kakao i lekko wymieszać.
Wylać na formę do pieczenia, piec w temperaturze 180 stopni ok 30 min.
Po upieczeniu przekroić poziomo na dwa placki.
Mleko cukier, cukier waniliowy i orzechy prażyć w garnku 10-15 minut.
Masło upiec, dodając stopniowo przestudzone orzechy.
Gotową masą przełożyć placki, przybrać według gustu.
1 komentarz:
Uwielbiam torty z takimi maślanymi, szlachetnymi kremami... Delicja! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Prześlij komentarz