niedziela, 23 lutego 2014

Moja Fantazja czyli torcik czekoladowo-orzechowy

Składniki:

 Ciasto:

  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek mąki pszennej 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
 Masa:
  • 1 szklanka mleka
  • 20 dkg cukru pudru
  • 20 dkg orzechów (w tym 1/2 szklanki orzechów mielonych)
  • cukier waniliowy
  • 2 kostki masła
Wykonanie:

 Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu kakao i lekko wymieszać.

 Wylać na formę do pieczenia, piec w temperaturze 180 stopni ok 30 min.

 Po upieczeniu przekroić poziomo na dwa placki.


 Mleko cukier, cukier waniliowy i orzechy prażyć w garnku 10-15 minut.

 Masło upiec, dodając stopniowo przestudzone orzechy.

 Gotową masą przełożyć placki, przybrać według gustu.




1 komentarz:

Nashelly pisze...

Uwielbiam torty z takimi maślanymi, szlachetnymi kremami... Delicja! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl