czwartek, 14 marca 2013

Zupa chrzanowa


Zupa chrzanowa

Składniki:
·       1 kg boczku surowego, wędzonego
·       1 kg kiełbasy
·       ½ kg szynki
·       15 jajek
·       600 g chrzanu w słoiczku
·       500 ml śmietany 18%
·       sól
·       pieprz
·       ziele angielskie
·       liść laurowy
·       rzeżucha do posypania

Wykonanie:
Jaja ugotować na twardo ok. 10 min.
Ugotować wywar z kiełbasy, boczku i szynki.
Do wywaru dodać liść laurowy, ziele angielskie. Ugotowany boczek, kiełbasę i szynkę wyjąć, pokroić w kostkę.
Do wywaru dodać pokrojone składniki i chrzan, gotować ok. 5 min.
Jaja obrać ze skorupki, pokroić w ósemki, dodać do zupy.
Pod koniec gotowania, dodać śmietanę.
Doprawić solą i pieprzem.
Posypać rzeżuchą.

Przepis na 12 porcji zupy.
Smacznego;)


Brak komentarzy: