środa, 13 marca 2013

Przepisy podstawowe


1.   Biszkopt jasny                
Składniki:
6 jajek
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie
1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka
2. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać
3. Wylać na formę do pieczenia.
4. Piec w temp. 160-180°C  ok. 30-40 min.

2.   Biszkopt ciemny
Składniki:
6 jajek
1 szklanka cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szklanki mąki pszennej
2-3 łyżeczki kakao

Wykonanie
1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka
2. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, na końcu kakao i lekko wymieszać
3. Wylać na formę do pieczenia.
4. Piec w temp. 160-180°C  ok. 30-40 min.


3.   Biszkopt orzechowy I
Składniki:
4 jajka
4 łyżki zmielonych orzechów
3 łyżki bułki tartej
4 łyżki cukru kryształu
1 łyżka mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka
2. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać
3. Wylać na formę do pieczenia
4. Piec w temp. 180°C ok. 30 min.

4.   Biszkopt orzechowy II
Składniki:
5 jajek
15 dag zmielonych orzechów
5 łyżek cukru kryształu
5 łyżek mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
1.   Białka ubić, dodając po 1 łyżce cukru
2.   Dodać żółtka i lekko wymieszać
3.   Dodać orzechy, mieszając
4.   Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do reszty, mieszając
5.   Wylać na formę do pieczenia
6.   Piec w temp. 180°C ok. 30 min.


Brak komentarzy: