poniedziałek, 25 marca 2013

Obiad niedzielny- śląski

Zestaw obiadowy składa się z:
  • Bitków wieprzowych
  • Klusek śląskich
  • Modrej kapusty



Bitki wieprzowe

Składniki:
50 dag mięsa wieprzowego (karczek)
2-3 łyżki mąki pszennej
2-3 cebule
1/2 szklanki śmietany
sól, pieprz
tłuszcz ( margaryna)

Przygotowanie:
Mięso umyć i dokładnie osuszyć, rozbić tłuczkiem i natrzeć solą i pieprzem. Następnie obtoczyć w mące i obsmażyć na złoty kolor z obu stron. Zdjąć z patelni. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu, na którym smażyły się bitki. Bitki zalać woda i dusić pod przykryciem do miekkości. Dodać śmietanę i doprawić do smaku, dobrze wymieszać. Podgrzewać, stale mieszając ( nie wolno zagotować).

Kluski śląskie
Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 jajko
25 dag mąki ziemniaczanej
sól

Przygotowanie:
Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki zmielić w maszynce lub przetrzeć przez praskę. Mąkę przesiać, wysypać na stolnice, dodać masę ziemniaczaną, jajko. Dobrze wyrobić. Formować okrągłe kluski z dziurką w środku. Kłaść do wrzącej wody, gotować 5 minut od chwili, gdy kluski wypłyną.

Modro kapusta
Składniki:
1 mała czerwona kapusta
1 cebula
sok z 1/2 cytryny
sól
pieprz

Przygotowanie:
Kapustę poszatkować, ugotować na półmiękko. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć. Kapustę przecedzić, lekko skropić sokiem z cytryny, dodać cebulę, wymieszać, doprawić i chwilę jeszcze dusić.


1 komentarz:

Magdalena pisze...

Witam serdecznie w kulinarnej blogosferze!
Chciałabym zaprosić Was do dodania swojego bloga na listę Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl.
Pozdrawiam i życzę wytrwałości w blogowaniu :)