czwartek, 28 marca 2013

Babeczki śmietankowe

Składniki:

Ciasto:
30 dkg mąki
20 dkg masła lub margaryny
jajko
cukier wanilinowy
szczypta proszku do pieczenia

Krem:
szklanka śmietany
25 dag masła
szklanka cukru pudru
cukier wanilinowy
odrobina olejku rumowego

Przygotowanie
Mąkę z margaryną posiekać nożem, dodać cukier, cukier wanilinowy,proszek do pieczenia i wymieszać.
Następnie wbić jajko ( aby babeczki były kruche należy oddzielić białko od żółtka i wlać połowę białka) i szybko zagnieść ciasto. Wstawić je na godzinę do lodówki. Oziębione rozwałkować na grubość pół centymetra i wykroić foremką do babeczek krążki. Masło przeznaczone na krem utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dalej ucierając powoli dodawać śmietanę na końcu zaś olejek rumowy. Wypełnić kremem wcześniej upieczone i wystudzone babeczki.





1 komentarz:

Kulinarnyblog.pl pisze...

Wyglądają fantastycznie.

--
Zapraszam również do moich przepisów kulinarnych na kulinarnyblog.pl