czwartek, 4 kwietnia 2013

Ziemniaczane co nie co

Składniki:
1 kg ziemniaków
25 dag boczku wędzonego
łyżka octu
średnia cebula
przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, czosnek, majeranek
szklanka śmietany
łyżka oleju
szklanka grochu łupanego
1/2 łyżki mąki

Przygotowanie:
Groch płuczemy, następnie zalewamy wodą (przegotowaną). Przykryty odstawiamy na noc do napęcznienia. Następnie gotujemy (w wodzie w której go moczyliśmy) aż do miękkości. Cedzimy dokładnie rozcieramy. Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę i zalewamy wodą tak aby przykryć ziemniaki. Dodajemy łyżkę octu i gotujemy na półtwardo. Na oleju smażymy boczek pokrojony w kostkę. Dodajemy cebulę (pokrojoną w drobną kostkę). Gdy cebula się zeszkli całość zalewamy śmietaną wymieszaną z mąką. Mieszamy i chwile gotujemy. Groch, ziemniaki, boczek ze śmietaną łączymy, dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku. Podajemy posypane zieleniną.



1 komentarz:

Anonimowy pisze...

hm interesujące :-)