poniedziałek, 22 kwietnia 2013

                                                                               Pleśniak

Może i nazwa nie zachęcająca ale ciasto jest tak pyszne, że znika od razu ze stołu ;)

Składniki:
2 szklanki mąki
1szklanka cukru
4 jajka
1 kostka masła
1/2 słoika marmolady(lepsza niezbyt słodka)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 i pół łyżki kakao


Mąkę z proszkiem usiekać z żółtkami i masłem. Wyrobione ciasto podzielić na trzy części.
Do jednej dodać  kakao. Drugim kawałkiem wyłożyć dno formy i posmarować ją marmoladą, a na nią posypać Kruszonkę z ciemnego ciasta. Ubić białka z cukrem i wyłożyć na warstwę ciemnej kruszonki. Wierzch posypać kruszonką jasną.Piec ok 45-50 minut.

Porady: Zamiast marmolady możemy dać do ciasta odmrożone truskawki albo świeże.

Smacznego :)

1 komentarz:

Unknown pisze...

w mojej wersji pleśniak podaje z wiśniami :)