sobota, 13 kwietnia 2013

Malinowa chmurka

                                                   

Składniki:
Ciasta:
6 żółtek
10 dkg cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
20 dkg mąki
15 dkg margaryny

6 bialek
25 dkg cukru
2 paczki migdałów


Masa:
1\2 litra śmietany kremówki
2 szt fix do śmietany
2 serki ,,Bieluch''
4 łyżki cukru pudru
2 galaretki malinowe (rozpuszczone w 1\2 litra wody)
1\2 kg mrożonych malin

Żółtka, cukier , cukier wanilinowy i margaryny zmiksować na puszystą masę i następnie dodać mąkę z proszkiem i dokładnie  wymieszać.Ciasto rozłożyć na dwie blachy wyłożone papierem pergaminowym.
 Białka ubić na sztywną pianę i dodać
cukier i ubijać  aż powstanie gęsta piana. Rozłożyć na ciasto  posypać płatkami migdałowymi. Piec na złoty kolor 170stopni nie dłużej niż 25 minut.

Masa:
śmietanę ubijać przez 2 minuty po czym dodajemy fixy wymieszane z cukrem pudrem i ubijamy dalej na sztywną masę. Następnie dodajemy serki Bieluch i mieszamy RĘCZNIE żeby śmietana nie utraciła puszystości. Maliny wsypujemy  do gorącej galaretki i mieszamy aż zacznie tężeć . Wylewamy na jeden płat ostudzonego ciasta. Na galaretkę  wykładamy ubitą masę śmietankową i przykrywamy drugim płatem ciasta
Ciasto dajemy do lodówki albo do zimnego pomieszczenia.
Smacznego:)

4 komentarze:

Szana pisze...

wygląda bardzo apetycznie, słyszałam właśnie że ciasta z bieluchem wychodzą bardzo smaczne :)

Anonimowy pisze...

Robiłam niedawno bardzo podobne ciasto. Wygląda apetycznie i smakuje wspaniale!
6niebo

madlene17 pisze...

Zjadłabym od razu - tak ono do mnie porzemawia...:)

Unknown pisze...

Ciasto to jest przepyszne. A masa po prostu rozpływa się w ustach. :)