piątek, 26 kwietnia 2013

Karpatka

Składniki:
Ciasto:
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki wody
60 g tłuszczu (margaryna,masło)
3 jajka
szczypta soli

Wodę z tłuszczem i solą zagotować, wsypać mąkę, dobrze rozetrzeć, zaparzyć (3-5min), zdjąć z ognia. Ostudzić.Mieszając wbijać po jednym jajku. Ciasto- cienkie placki rozłożyć na 2 blaszki. W niektórych miejscach zrobić zgrubienia.Upiec. Na początku przez 10 min nie otwierać bo ciasto upadnie.

Krem:
2 jajka
1/2 kostki masła
1/2 kostki margaryny
1/2 l mleka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier wanilinowy
cukier puder do posypania

Jaja ubić z cukrem, dodać mąkę. Mleko zagotować z cukrem wanilinowym i dolewać do ubitych jajek ciągle mieszając. Wszystko zagotować. Ostudzić.Utrzeć tłuszcz dodając ugotowany krem. Można dodać olejek arakowy, sok z cytryny lub łyżkę rumu. Przełożyć upieczone placki. Wierzch posypać cukrem pudrem.


2 komentarze:

naleśniki pisze...

Allle ślinka mi cieknie :-)))

Unknown pisze...

uwielbiam :)