Zupa chrzanowa
Składniki:
·
1 kg boczku
surowego, wędzonego
·
1 kg kiełbasy
·
½ kg szynki
·
15 jajek
·
600 g chrzanu w
słoiczku
·
500 ml śmietany 18%
·
sól
·
pieprz
·
ziele angielskie
·
liść laurowy
·
rzeżucha do posypania
Wykonanie:
Jaja ugotować na twardo ok. 10 min.
Ugotować wywar z kiełbasy, boczku i
szynki.
Do wywaru dodać liść laurowy, ziele
angielskie. Ugotowany boczek, kiełbasę i szynkę wyjąć, pokroić w kostkę.
Do wywaru dodać pokrojone składniki i
chrzan, gotować ok. 5 min.
Jaja obrać ze skorupki, pokroić w
ósemki, dodać do zupy.
Pod koniec gotowania, dodać śmietanę.
Doprawić solą i pieprzem.
Posypać rzeżuchą.
Przepis na 12 porcji zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz