środa, 13 marca 2013

Kwiaty do ozdabiania


Begonia
Stanowi idealne uzupełnienie owoców mango i pikantnych sałatek. Ze skorupką cukrową znakomicie pasuje do deserów i naleśników.
Koperek
Jest nieodzownym zielem kuchennym. Jego liście, kwiaty i pączki nadają wspaniały aromat rybom, warzywom i sałatom.
Kwiaty ogórecznika
Maja lekki smak ogórków i pasują do sałatek, ryb, deserów lub serów.
Stokrotki
Uszlachetniają zupy, sosy i sałatki. Stokrotki kandyzowane nadają ładny wygląd deserom i przekąskom.
Chryzantemy
Nadają się do zup, sałatek, potraw z jaj, serów i ryb.
Kwiaty nasturcji
Komponują się dobrze z sałatkami, serami i potrawami rybnymi oraz mięsnymi.
Dalie
Są pięknym składnikiem zielonej sałaty. W cukrowej otoczce wybornie pasują do deserów i wypieków.
Kwiaty dyni
Można nadziewać na sposób pikantny i słodki i frytować. Mają smak lekko słodkawy i czują się dobrze w towarzystwie warzyw, ziół, serów twarogowych, drobiu, cielęciny, raków, krewetek i naleśników.
Kwiaty mniszka pospolitego
Zdobią zimne przekąski i sałatki.
Nagietki
Stanowią ładną dekorację ryb, drobiu, zup i puree ziemniaczanego.
Kwiaty malwy (ślazu)
Ze względu na ładny kształt i intensywność zabarwienia nadają się do dekoracji deserów, sałatek i wypieków.
Fiołki
Uwydatniają się szczególnie dobrze, jeśli są kandyzowane.
Goździki
W cukrowej otoczce zdobią desery, sałatki owocowe i torty.
Kwiaty i liście winorośli
Mogą być kandyzowane lub stanowią zieloną ramę deski serów.






Brak komentarzy: