środa, 13 marca 2013

Desery


Babeczki z leśnych owoców
Składniki:
opakowanie mrożonych owoców ( malin, jagód)
3 łyżeczki żelatyny
bita śmietana

Wykonanie:
żelatynę namoczyć na 10 min
Mrożone owoce przepłukać wrzątkiem i ewentualnie oczyścić
Połowę porcji owoców zmiksować, wymieszać z tężejącą żelatyną
Owocową masą napełnić niewysokie filiżanki. Zrobić wgłębienie i napełnić owocami. Przykryć masą i włożyć do lodówki na 3 godziny.
Wyjąć babeczki odwracając filiżankę do góry dnem.
Ozdobić bitą śmietaną i owocami

Wersja z bitą śmietaną






Wersja z owocami, sokiem owocowym


Truskawki w piance
Składniki:
1/2 l śmietany kremówki 30%
350 g truskawek (mogą być mrożone)
3 łyżki cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki mleka

Wykonanie:
Truskawki zmiksuj. Kilka zostaw do ozdoby.
Śmietanę ubij. Dodaj cukier. podziel śmietanę na dwie części. Do 1 części dodaj zmiksowane owoce.
Żelatynę namocz i rozpuść w gorącym mleku. Ostudź i dodaj do śmietany z truskawkami ( do pianek).
Na dno pucharków wylej białą piankę, na nią truskawkową. Włóż do lodówki do stężenia. Ozdób truskawkami.

Przepisy podane powyżej są przeznaczone dla 4 osób. Zdjęcia dodam wkrótce. Wszystkie przepisy na desery będą dostępne w zakładce DESERY.

Brak komentarzy: