1.
Przepisy opracowane są na średnią foremkę.
2.
Należy wybierać sypki i lekki gatunek mąki.
3.
Mąkę należy przesiać i dodać do ciasta zmieszaną z
proszkiem do pieczenia.
4.
Jaja przed użyciem należy umyć, niepewnego pochodzenia
– sparzyć.
5.
Piana będzie się lepiej ubijała, gdy dodamy do białek
szczyptę soli.
6.
Orzechy, zamiast kroić nożem, można na deseczce
zmiażdżyć wałkiem do ciasta.
7.
Aby przygotowanie ciasta było mniej pracochłonne,
można wcześniej przygotować orzechy, które zmielone lub pokrojone można
przechowywać w woreczkach foliowych w zamrażarce.
8.
Do ciasta należy wybierać jabłka mniej soczyste, np.
szarą renetę, antonówkę.
9.
Ciasto ucierane należy delikatnie ucierać ręcznie.
10.
Ciasto należy wkładać do lekko nagrzanego piekarnika,
a gdy podrośnie, podnieść temperaturę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz