2 jajka
1,5 szklanki łuskanych orzechów włoskich( mogą być też ziemne i laskowe)
cebula
4 łyżeczki bułki tartej
2 łyżki masła
sól, pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
Kurczaka należy dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Z zewnątrz nacieramy tuszkę solą i pieprzem.
Orzechy drobno siekamy lub jak kto woli mielimy w maszynce.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Białka od żółtek jaj oddzielamy. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę. Zółtka, cebulę i tartą bułkę łączymy z posiekanymi orzechami.Następnie dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy.Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Orzechowym farszem faszerujemy naszą tuszkę kurczaka. Otwór najlepiej zeszyć ale również można go zapiąć wykałaczkami.
Tuszkę układamy w żaroodpornej formie, jej wierzch smarujemy masłem.Pieczemy około 90 minut w 180 stopniach. Od czasu do czasu smarujemy kurczaka powstającym sosem.
Kurczaka można podawać z gotowanymi warzywami lub wg uznania.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz