1.
Biszkopt jasny
Składniki:
6 jajek
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie
1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka
2. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i
lekko wymieszać
3. Wylać na formę do pieczenia.
4. Piec w temp. 160-180°C ok. 30-40 min.
2.
Biszkopt ciemny
Składniki:
6
jajek
1
szklanka cukru kryształu
1
łyżeczka proszku do pieczenia
¾
szklanki mąki pszennej
2-3
łyżeczki kakao
Wykonanie
1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka
2. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, na końcu kakao
i lekko wymieszać
3. Wylać na formę do pieczenia.
4. Piec w temp. 160-180°C ok. 30-40 min.
3.
Biszkopt orzechowy I
Składniki:
4
jajka
4
łyżki zmielonych orzechów
3
łyżki bułki tartej
4
łyżki cukru kryształu
1
łyżka mąki pszennej
½
łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka
2.
Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu orzechy i bułkę tartą.
Wszystko lekko wymieszać
3.
Wylać na formę do pieczenia
4.
Piec w temp. 180°C ok. 30 min.
4.
Biszkopt orzechowy II
Składniki:
5
jajek
15
dag zmielonych orzechów
5
łyżek cukru kryształu
5
łyżek mąki pszennej
½
łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
1.
Białka ubić,
dodając po 1 łyżce cukru
2.
Dodać żółtka i
lekko wymieszać
3.
Dodać orzechy,
mieszając
4.
Zmieszać mąkę z
proszkiem do pieczenia i dodać do reszty, mieszając
5.
Wylać na formę do
pieczenia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz