Oto kilka metod barwienia jajek naturalnymi barwnikami:
NIEBIESKI - czerwona kapusta
Gotujemy jaja na twardo. 1/2 główki czerwonej kapusty gotujemy w 1 l wody przez 30 min. Przelewamy przez sito do miski. Do gorącej wody z kapusty dodajemy 2 łyżki soli, 2 łyżki octu. Zanurzamy jajka i zostawiamy aż do uzyskania pożądanego odcienia.
ŻÓŁTY - kurkuma
Gotujemy jaja na twardo. Do miski wlewamy 1,5 l wrzątku, dosypujemy 4 łyżki kurkumy, 3 łyżki soli, 3 łyżki octu. Zanurzamy jajka i zostawiamy aż do uzyskania pożądanego odcienia.
BRĄZOWY - liście cebuli
Liście zewnętrzne cebuli dość gęsto ułożone w 1 l naczyniu przekładamy do większego garnka i zalewamy 1 litrem wody. Doprowadzamy do wrzenia gotujemy przez 15 minut. Odcedzamy liście. Do zabarwionej wody dodajemy 3 łyżki soli, 3 łyżki octu. Wkładamy surowe jajka i gotujemy przez 15- 25 minut, aż do uzyskania pożądanego odcienia.
RÓŻOWY - buraki
Gotujemy jaja na twardo. Do garnka wlewamy 1 litr wody i dodajemy 1 szklankę utartych na tarce o drobnych oczkach buraków. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy 3 łyżki soli, 3 łyżki octu. Zanurzamy jajka i zostawiamy aż do uzyskania pożądanego odcienia.
WAŻNE
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz