środa, 27 marca 2013

Pisanki

Kolorowe pisanki są piękną ozdobą wielkanocnego koszyczka i stołu. Jednolite tło skorupki najlepiej uzyskać korzystając z naturalnych barwników. Naturalne metody barwienia jajek bazują na owocach, warzywach, zbożach.
Oto kilka metod barwienia jajek naturalnymi barwnikami:

NIEBIESKI - czerwona kapusta

Gotujemy jaja na twardo. 1/2 główki czerwonej kapusty gotujemy w 1 l wody przez 30 min. Przelewamy przez sito do miski. Do gorącej wody z kapusty dodajemy 2 łyżki soli, 2 łyżki octu. Zanurzamy jajka i zostawiamy aż do uzyskania pożądanego odcienia.

ŻÓŁTY - kurkuma

Gotujemy jaja na twardo. Do miski wlewamy 1,5 l wrzątku, dosypujemy 4 łyżki kurkumy, 3 łyżki soli, 3 łyżki octu. Zanurzamy jajka i zostawiamy aż do uzyskania pożądanego odcienia.

BRĄZOWY - liście cebuli

Liście zewnętrzne cebuli dość gęsto ułożone w 1 l naczyniu przekładamy do większego garnka i zalewamy 1 litrem wody. Doprowadzamy do wrzenia gotujemy przez 15 minut. Odcedzamy liście. Do zabarwionej wody dodajemy 3 łyżki soli, 3 łyżki octu. Wkładamy surowe jajka i gotujemy przez 15- 25 minut, aż do uzyskania pożądanego odcienia.

RÓŻOWY - buraki

Gotujemy jaja na twardo. Do garnka wlewamy 1 litr wody i dodajemy 1 szklankę utartych na tarce o drobnych oczkach buraków. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy 3 łyżki soli, 3 łyżki octu. Zanurzamy jajka i zostawiamy aż do uzyskania pożądanego odcienia.

WAŻNE

Najlepszy efekt będzie wtedy gdy jajka będą śnieżnobiałe 




Brak komentarzy: