wtorek, 26 marca 2013

                         




                                                                         Farszmak


Idealne danie na imieniny , oraz inne rodzinne imprezy i nie tylko.


Składniki:
(Porcja na 15-20 osób)
1 kg pieczarek
1 kg parówek śląskich
1,5 kg mięsa( może być karkówka, schab , łopatka)
2 cebule
 6-7 łyżek koncentratu pomidorowego
1 puszka groszku konserwowego
1słoik ogórków kiszonych
1 opakowanie zupy ogonowej
marchew i pietruszka (do wywaru)
mąka

Sposób wykonania:
Pieczarki po obróbce kroimy w cienkie plasterki a następnie dusimy je  na małej ilości tłuszczu. Potem odstawiamy je . Mięso oddzielamy od kości i kroimy w kostkę (2x2 cm) po czym dusimy je na cebulach.
Z  marchewki , pietruszki i kości , które zostały gotujemy wywar.Gdy powstanie rosół kości należy odcedzić. Do czystego wywaru dodajemy pokrojone w plasterki parówki, uduszone mięso z cebulą, pieczarki, przyprawy,zupę ogonową, pieprz, sól. Koncentrat pomidorowy łączymy z wodą i mąką i również dodajemy do wywaru.Zagotować. Gdy wszystko się zagotuje dodajemy na koniec odcedzony groszek, oraz ogórki pokrojone w drobną kostkę i jeszcze na chwileczkę gotujemy.
Zupę można posypać drobno posiekaną pietruszką.
Smacznego:)



Brak komentarzy: