sobota, 4 kwietnia 2015

Baranek wielkanocny XXL

Składniki:
180 g masła
200 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
5 jajek
300 g mąki
1/2 opakowania proszku do pieczenia
masło i bułka tarta (do formy)
cukier puder do posypania
sól

Miękkie masło pokroić na kawałki. Utrzeć je z połową cukru i cukrem wanilinowym. Do kremu stopniowo dodawać żółtka. W innym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wsypać resztę cukru. Mieszać aż powstanie jednolita masa.
Do masła z żółtkami stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do ciasta ostrożnie dodawać ubitą pianę. Formę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
Ciasto wylać do formy. Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec w temp. 200C 15 min., po czym zmniejszyć do 165C i piec kolejne 30 min. Odstawić do ostudzenia i wyciągnąć z formy. Na koniec posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy: