poniedziałek, 9 marca 2015

Pawi ogon

Składniki:
80 g mąki pszennej + 4 szklanki
2/3 szklanki cukru pudru
4 jajka + 2 żółtka
250 g margaryny
1/2 szklanki śmietany 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
1 słoik powideł śliwkowych
200 g masła
1 l mleka
1 szklanka cukru
2 opakowania cukru wanilinowego
80 g mąki ziemniaczanej
1 duża paczka okrągłych biszkoptów
1 opakowanie polewy czekoladowej

4 szklanki mąki pszennej przesiać, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, margarynę i posiekać. Następnie dołożyć 1 jajko, 2 żółtka i śmietanę. Składniki zagnieść na gładkie ciasto.
Ciasto podzielić na 4 równe części, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 min. Następnie wyjąć je i rozwałkować na 4 płaty o wymiarach blachy.
Formę wyścielić papierem do pieczenia, przełożyć 1 blat ciasta i piec w temp. 200C przez 15-20min. Pozostałe rozwałkowane części ciasta posmarować powidłami i posypać orzechami.
Przygotowane płaty zwijać wzdłuż krótszego boku, tworząc rulon. Rolady ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i piec w temp. 200C przez 15-20min. Ostudzić.
Z mleka odlać 1 szklankę i zmiksować z 3 jajkami oraz resztą mąki pszennej i 80g mąki ziemniaczanej.
Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Następnie wlać do niego mieszankę mleka jajek i mąk. Składniki połączyć Przyrządzić gęsty krem i przestudzić mieszając od czasu do czasu.
Masło ucierać mikserem z 2 opakowaniami cukru wanilinowego do momentu powstania puchu, Następnie cały czas miksując, dodawać porcjami ostudzony budyń.
W blaszce wyścielonej folią spożywczą ułożyć kruchy spód. Na cieście rozsmarować połowę przyrządzonej masy budyniowej. Wierzch wyrównać nożem.
Na masie ułożyć przygotowane rolady, uważając aby podczas przekładania się nie rozwinęły.
Wyłożyć pozostałą część masy. Na kremie wyłożyć biszkopty. Wierzch ciasta fantazyjnie udekorować polewą. Wstawić do lodówki lub chłodnego pomieszczenia.




Brak komentarzy: