sobota, 4 kwietnia 2015

Ucierana babka

Składniki:
25 dag masła
szklanka cukru
4 jajka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki sody
1/2 szklanki mleka
2 łyżki kakao
2 łyżeczki cynamonu
4 łyżeczki dżemu
szczypta soli
1/2 cytryny
cukier puder

Miękkie masło dokładnie utrzeć z cukrem.
Żółtka oddzielić od białek (białka zachować), stopniowo wmieszać do utartego masła.
Następnie dodać mąkę, sodę, mleko, kakao, cynamon i dżem.
Do białek dodać odrobinę soli i ubić je na sztywną pianę. Delikatnie połączyć ją z ciastem.
Ciasto przelać do foremki (wcześniej posmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą..
Piec przez około godzinę w temp. 180C.
Gotową babkę wyjąć, ostudzić i wyciągnąć z formy.
Z cukru i soku z cytryny utrzeć lukier. Polać nim babkę.


2 komentarze:

gingerhoney pisze...

piekna, dorodna babka. Postawilabym ja na samym srodku, zeby wszyscy podziwiali:))

Kasia pisze...

Wygląda smakowicie i też tak powinno być :)