niedziela, 8 marca 2015

Zupa marchewkowa

Składniki:
5 marchewek
1/4 selera
1 pietruszka
1 kostka rosołowa
1/2 szklanki kaszy manny
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżka masła
sól
pieprz

Wszystkie marchewki starannie umyć, obrać. Następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Seler, pietruszkę myjemy, obieramy, kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do garnka. Zalewamy ok 1 1/2 l zimnej wody i gotujemy do momentu wrzenia.
Do garnka dodajemy kostkę rosołową, startą marchewkę, sól, pieprz. Całość gotujemy do momentu rozgotowania marchewki (powstanie krem). Pietruszka i seler powinny być miękkie.
Naszą zupę zagęszczamy kaszą manną, gotujemy jeszcze ok. 10 min.
Natkę pietruszki drobno pokroić, dodać do zupy. Pozostawić większe kawałki natki na dekorację.




Brak komentarzy: