Składniki:
1 nieduża główka świeżej kapusty
40 dag ryżu
40 dag ugotowanego mięsa
1 cebula
tłuszcz
sól
pieprz
Wykonanie:
Główkę kapusty sparzyć w osolonej wodzie z 2 łyżkami oliwy. Następnie usunąć głąb i rozłożyć liście, ścinając ich twarde części. Ryż ugotować na sypko. Mięso zmielić w maszynce. Cebulkę pokroić i usmażyć.
Wszystko razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Jeżeli masa jest za sucha można dodać trochę rosołu. Układać nadzienie na przygotowanych liściach kapusty, złożyć brzegi do środka i zwinąć w rulon. Gołąbki ułożyć w rondlu, zalać rosołem i dusić. Podawać polane sosem.
SMACZNEGO!!!
Na zdjęciu Gołąbki z sosem pomidorowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz