sobota, 2 sierpnia 2014

Czas na faszerowaną cukinię

4 średniej wielkości cukinie
50 dag mięsa (gotowane, pieczone)
15-20 dag ryżu
cebula
tłuszcz
przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka ostra
tarty ser

Cukinie umyć, rozciąć na dwie części, wydrążyć miąższ.
Ryż ugotować na sypko.
Cebulę pokroić, zrumienić na tłuszczu.
Mięso zmielić w maszynce, dodać ryż,cebulę. Doprawić do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać ( jeśli masa jest za sucha dodać trochę bulionu).
Napełnić cukinię farszem, ułożyć na blaszce, posypać startym serem, podlać wodą. Piec do momentu aż cukinia będzie miękka.
Podawać polaną np sosem pomidorowym.

Przed zapiekaniem


I po zapiekaniu


2 komentarze:

horeca service pisze...

masz świetne pomysły na cukinię :)

agiwoode pisze...

Dziękuję staram się