piątek, 5 kwietnia 2013

Omlet biszkoptowo- chlebowy

Składniki na jedną porcję:
ząbek czosnku
kromka chleba
łyżka oleju
plasterek żółtego sera
2 jajka
1/2 łyżki mąki
sól, pieprz, oregano
szczypiorek lub rzeżucha do posypania

Przygotowanie:
Kromkę chleba natrzeć z obu stron czosnkiem (obranym), a następnie pokroić w kostkę.
Na rozgrzanej patelni usmażyć grzanki na chrupko.
Ser zetrzeć na tarce lub pokroić w drobne paseczki.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka, mąkę, ser, doprawić solą, pieprzem, oregano.
Masę jajeczną wylać na grzanki i na małym ogniu doprowadzić do ścięcia.
Omlet przewrócić ostrożnie na drugą stronę, krótko smażyć.
Podawać posypane szczypiorkiem lub rzeżuchą.



Brak komentarzy: