wtorek, 2 kwietnia 2013

Miodownik orzechowy

Składniki ciasto:
50 dag mąki
20 dag cukru
20 dag masła
3 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżki mleka
1 łyżeczka sody

Przygotowanie:
Ciasto zagnieść i podzielić na 3 części (placki) Na jeden placek dodać masę orzechową upiec. Piec w tem 180C przez ok. 20 min.
Masa orzechowa:
10 dkg margaryny rozpuścić dodać 2 łyżki miodu, 10 dag cukru i 25 dag orzechów posiekanych. Zagotować i ułożyć zimną na placek.
Masa grysikowa:
0,5 l mleka ugotować 3 łyżki grysiku, żeby było gęste. Utrzeć margarynę z 4 łyżkami cukru pudru. Wymieszać z zimnym grysikiem i toszką soku z cytryny.
Ułożenie Ciasto- masa grysikowa-ciasto-marmolada-ciasto z orzechami



Brak komentarzy: