Ciasteczka z nadzieniem powidłowo-budyniowym
Składniki:
1 kg mąki
4 żółtka ugotowane i starte
2 łyżki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
60dkg margaryny palmy
30dkg cukru pudru
7 łyżek śmietany kwaśnej
20 dkg kokosu
słoik powideł
Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy cieniutko i wykrawamy kółeczka kieliszkiem.Gotowe kółka pieczemy w piekarniku w temp 180 stopni. Pieczemy na złoty kolor ok 15 minut. Kiedy kółeczka ostygną dzielimy je na pół i jedne kółeczka smarujemy powidłami a drugie masą budyniową.
Kółeczko z powidłami i kółeczko z masą zlepiamy razem.
Masa budyniowa:
Do pół litra mleka dodajemy cukier.Następnie osobno 0,75 szklanki mleka łączymy z 4 surowymi żółtkami, 3 łyżkami mąki zwykłej, 2 łyżkami mąki ziemniaczanej, cukrem waniliowym. Wszystko to mieszamy i dodajemy do gotującego się mleka. Kiedy budyń ostygnie miksujemy go razem z pół kostki margaryny. Można do masy dodać
również odrobinę spirytusu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz