sobota, 13 kwietnia 2013

Klopsiki w sosie pomidorowym

Składniki:
60 dag mięsa wieprzowego
2 dag bułki tartej
1 średnia cebula
1 jajko
3 ząbki czosnku
3 dag mąki pszennej
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
1/2 szklanki śmietany
sól
pieprz 
tłuszcz

Przygotowanie:
Mięso i cebulę zmielić w maszynce. Dodać jajko, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą. Wyrobić masę mięsną, uformować klopsiki. Obtoczyć w mące i obsmażyć ze wszystkich stron na wolnym ogniu. Włożyć do garnka, podlać wodą i dusić pod przykryciem 20-30 min. Klopsy wyjąć, sos zagęścić mąką, śmietaną wymieszaną z przecierem i doprawić. 


2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Mniam uwielbiam klopsiki jeszcze z sosem pomidorowym :) pychota

Maggie pisze...

Dzieki za dodanie wpisu, prosilabym jeszcze o umieszczenie w nim bannera/linka odsylajacego do zaproszenia :)