piątek, 1 sierpnia 2014

Naleśniki kawowe

  • mąka [1.5 szklanki]
  • jajka [2 szt.]
  • mleko [2 szklanki]
  • kawa [3 łyżeczki] (rozpuszczalna)
  • kakao [4 łyżki] (czubate - rozpuszczalne)
  • sól [1 szczypta]
  • serek homogenizowany [0.5 l] (np. waniliowy )
  • olej (do smarowania patelni)


Robimy ciasto naleśnikowe: jajka należy rozbełtać, cały czas mieszając dodać mleko, powoli mąkę, sól, kawę rozpuszczalną i kakao. Dokładnie wymieszać.

Ciasto odstawiamy na 15min aż spęcznieje.

Patelnie rozgrzewamy, cienko smarujemy olejem. Wlewamy porcję ciasta równomiernie rozprowadzając je po całej patelni. Smażymy z 2 stron cienkie naleśniki.

Przed podaniem nakładamy na każdy placek po 2 czubate łyżeczki serka, składamy np w kopertę, jak krokieta, rulonik, co nam przyjdzie do głowy.

Podając można z wierzchu posypać naleśniki odrobiną kakao albo startą na małych oczkach czekoladą.





Brak komentarzy: