- mąka [1.5 szklanki]
- jajka [2 szt.]
- mleko [2 szklanki]
- kawa [3 łyżeczki] (rozpuszczalna)
- kakao [4 łyżki] (czubate - rozpuszczalne)
- sól [1 szczypta]
- serek homogenizowany [0.5 l] (np. waniliowy )
- olej (do smarowania patelni)
Robimy ciasto naleśnikowe: jajka należy rozbełtać, cały czas mieszając dodać mleko, powoli mąkę, sól, kawę rozpuszczalną i kakao. Dokładnie wymieszać.
Ciasto odstawiamy na 15min aż spęcznieje.
Patelnie rozgrzewamy, cienko smarujemy olejem. Wlewamy porcję ciasta równomiernie rozprowadzając je po całej patelni. Smażymy z 2 stron cienkie naleśniki.
Przed podaniem nakładamy na każdy placek po 2 czubate łyżeczki serka, składamy np w kopertę, jak krokieta, rulonik, co nam przyjdzie do głowy.
Podając można z wierzchu posypać naleśniki odrobiną kakao albo startą na małych oczkach czekoladą.
Ciasto odstawiamy na 15min aż spęcznieje.
Patelnie rozgrzewamy, cienko smarujemy olejem. Wlewamy porcję ciasta równomiernie rozprowadzając je po całej patelni. Smażymy z 2 stron cienkie naleśniki.
Przed podaniem nakładamy na każdy placek po 2 czubate łyżeczki serka, składamy np w kopertę, jak krokieta, rulonik, co nam przyjdzie do głowy.
Podając można z wierzchu posypać naleśniki odrobiną kakao albo startą na małych oczkach czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz