niedziela, 26 października 2014

Ciasto dyniowe

Składniki:

500 g oczyszczonej dyni
4 jajka
300 g mąki
100 g rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
200 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
200 g margaryny

Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Suche składniki (mąkę, cukier, cynamon, sodę, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia) dokładnie wymieszać.

Jajka wbić do dużej miski, a następnie dolać roztopioną (ostudzoną) margarynę. Połączyć z mieszanką suchych składników, rodzynkami i startą dynią. Całość dobrze wymieszać.

Formę posmarować margaryną i posypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto, po czym wstawić ciasto do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 60 min w temp. 180 C.

Ciasto po ostudzeniu polukrować.



RADA

POSMAROWANIE FORMY MARGARYNĄ I WYSYPANIE JEJ BUŁKĄ TARTĄ GWARANTUJE ŻE CIASTO ŁATWIEJ WYJDZIE Z BLASZKI.

BUŁKĘ TARTĄ MOŻNA ZASTĄPIĆ MĄKĄ GRYSIKOWĄ, OTRĘBAMI LUB WIÓRKAMI KOKOSOWYMI.

1 komentarz:

gin pisze...

Mmm, wygląda smakowicie :)